Content Management Systeem

Een contentmanagementsysteem (kortweg: CMS) zorgt ervoor dat de gebruiker makkelijk de inhoud van de website kan aanpassen. Hiervoor hoef je niet altijd via je eigen pc te werken. Op elke plaats waar je een internetverbinding hebt, is het mogelijk om aanpassingen te doen aan de website. Je hebt geen technische kennis nodig om deze aanpassingen te doen.

Open Source

Er zijn kant en klare CMS-systemen op de markt. Deze zijn te gebruiken zonder een licentie (Open Source). Gratis CMS-systemen die zelf geïnstalleerd kunnen worden zijn bijvoorbeeld WordPress, Joomla of Drupal. Deze systemen worden onderhouden door ontwikkelaars, waardoor deze systemen altijd actueel zijn en ook zorgen voor een goede veiligheid. Mits je de updates altijd uitvoert.

Het is hierbij mogelijk om met een templates te werken. Standaard templates, gratis templates, maar ook templates die je voor een bepaald bedrag kan kopen. Daarnaast is er de optie om plugins te installeren waardoor je extra opties kan toevoegen aan je website.

Voor bovenstaande is wel enige kennis vereist. Doordat WordPress zeer populair is, zijn er veel personen die kunnen helpen met het installeren van een WordPress website. Joomla en Drupal worden minder gebruikt.

Op maat gemaakt CMS

Het is ook mogelijk om een op maat gemaakt CMS-systeem te gebruiken. Overbodige functies zullen dan ingebouwd worden, waardoor je meer overzicht hebt. Deze systemen kunnen onder andere gemaakt worden in Laravel.

Laravel is een PHP raamwerk (framework). Deze zorgt ervoor dat een CMS (of een andere webapplicatie) snel ontwikkeld kan worden. Veel ontwikkelaars helpen mee op Laravel actueel te houden, waardoor de mogelijkheden steeds verder uitgebreid worden en alles voldoet aan de veiligheid.

Ook kan er een eigen CMS gebouwd wordt vanaf een nulpunt.

Content bewerken

Via een CMS is het makkelijk om content te bewerken. Zie je een fout in de tekst staan, of wil je de tekst vervangen dan kan dat eenvoudig via de website zelf. Zonder dat je hiervoor hulp hoeft in te roepen. Ook kan je bijvoorbeeld zelf een blog plaatsen, nieuwe categorieën aanmaken of een weblink ergens naar toe plaatsen.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is in te loggen op je eigen website. Vervolgens kan je de content die je wilt aanpassen wijzigen. Het is mogelijk dat er met ‘levels’ wordt gewerkt op gebruikersniveau. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een persoon alleen teksten kan plaatsen en weer een ander persoon kan naast het plaatsen van teksten ook teksten wijzigen.

De niet ingelogde gebruiker kan alleen lezen.

Een contentmanagementsysteem, ook wel CMS genoemd, zorgt er voor dat je zonder technische kennis makkelijk je website up to date kunt houde.

KVK Nummer

73467782

Telefoon

+31(0)638465589